MAŁŻONKOWIE

Śluby, wesela, prezenty, Fenomenalna domena na portal – na sprzedaż

Planujemy wesele, zarezerwowaliśmy już salę, wybraliśmy zespół muzyczny, więc czas najwyższy pomyśleć nad tym, jak i czym ugościmy naszych gości. Odpowiednie menu weselne to nie lada wyzwanie.

Menu weselne nierzadko spędza sen z oczu przyszłym małżonkom. Tym bardziej, jeśli zaprosili na swoją imprezę wymagających gości albo takich, na których zdaniu szczególnie im zależy. Rozmyślania nad uzgodnieniem liczby, wielkości czy rodzaju potraw mogą trwać bardzo długo. Bo przecież wujek Staszek musi dostać śledzie, a ciocia Wandzia pije tylko likier. No i tamci przyjadą z dziećmi, a one nie zjedzą przecież galaretki z nóżek, one jedzą tylko frytki i kotlety. I tak można bardzo długo.

Tworząc menu weselne koniecznie pamiętajmy, że nie ustalamy go jedynie pod własne kulinarne gusta, ale powinniśmy mieć na uwadze wszystkich gości. A czym więcej gości, tym ciężej każdemu dogodzić. I zapewne nigdy nie uda się tak, że na pewno wszystkich zadowolimy. Warto jednak próbować trafić w gusta jak największego grona, pamiętając szczególnie o gościach, którym dobrze jest przygotować specjalne posiłki, jak na przykład dzieci, czy wegetarianie. Oni też muszą mieć co zjeść na naszym weselnym przyjęciu.

Aby przygotować idealne menu weselne musimy pamiętać o różnorodności proponowanych potraw. W związku z tym nie umieszczajmy na stołach pięciu różnych potraw z jednego typu mięsa, a zdecydujmy się na urozmaicony jadłospis. Pozwoli nam to dogodzić większej liczbie gości i będziemy mogli mieć pewność, że staraliśmy się zrobić wszystko, by żaden gość nie wyszedł z naszego przyjęcia głodny, czy zdegustowany. Pamiętajmy, że gość głodny, to gość zły, który przy pierwszej nadarzającej się sposobności wymknie się z naszej imprezy. Albo pewnie jeszcze przez długi czas będzie opowiadał, jak fatalnie było na naszym przyjęciu weselnym.

Jeżeli zaplanowaliśmy już nasze menu weselne, dobrze jest ustalić z obsługą sali godziny serwowania ciepłych dań, a także pozornie mały, ale ważny szczegół, jakim jest wymiana nakryć gości. Najlepiej, jeśli obsługa sali będzie działała również w porozumieniu z didżejem, zespołem, czy wodzirejem, dzięki czemu unikniemy sytuacji, w której goście zostaną zaproszeni do zabawy na parkiecie, czy konkursu, a jednocześnie kelnerzy wyjdą roznosić następny gorący posiłek.

Leave comment